QUE ÉS LA CONFRARIA

La Confraria del Cava Sant Sadurní és una associació sense afany de lucre, dedicada a la divulgació i la promoció genèrica del CAVA, un dels productes del nostre país que més prestigi i renom ha assolit en el mercat vitivinícola mundial. Des del 1979, any de la seva fundació, la CONFRARIA ha fet possible amb les seves iniciatives i els seus més de mil CAVALLERS CONFRARES, que la denominació CAVA tingués difusió en els àmbits internacionals, fruit de l’esforç promocional de l’associació, que ha contribuït i contribueix eficaçment a la consolidació del prestigi d’aquest vi d’estrelles arreu del món.

Aquesta promoció genèrica del CAVA, que es va iniciar amb la fundació de la Confraria, agafà un impuls espectacular amb la celebració dels solemnes actes d’investidura i amb l’organització, el 1982, de la primera SETMANA DEL CAVA. Es tractava d’impulsar el CAVA dins i fora de les nostres fronteres, plantejant en el decurs de l’any tot tipus d’actes de caràcter festiu, tècnic, cultural… i així ha estat al llarg de tots aquests anys d’esplèndits resultats, en el quals ha destacat de manera especial l’àmplia difussió aconseguida en els principals mitjans de comunicació, nacionals i internacionals.

Dirigida i administrada pel CONSELL CAPITULAR elegit en Assemblea General, la CONFRARIA DEL CAVA compta així mateix amb el GRAN CONSELL, del qual en són membres els 14 CAVALLERS CONFRARES FUNDADORS i els presidents dels successius Consells Capitulars, així com també la JOVE CONFRARIA, que dedica la seva il·lusió a la tasca de promoció i divulgació del CAVA i la seva cultura entre la joventut.

La confraria va ser membre fundador de les Federacions de confrares víniques d’Espanya, entitat creada a Logronyo el 2 d’abril de 1995. A nivell internacional és vice-presidenta de la Fed. Int. de Confraries Bàquiques i els dies 27 al 30 de maig de 2004, hem organitzat el 41è Congrés Mundial de la F.I.C.B. amb una assistència de més de 200 Congressistes de tot el món.

 

MEMBRES DE LA JUNTA DIRECTIVA

President: ANTONI DE LA ROSA I TORELLO

Vicepresident: JAUME ARMENGOL I CALVET

Secretari: JOSEP Mª MARTI I CARDUS

Tresorer: FRANCESC XAVIER REINALDOS I MARTINEZ

Vocal: JAUME ESTEVE I LLOPART

Vocal: PERE DOMINGO I VINAIXA

Vocal: JOSEP CARBO I PLANAS

Vocal: XAVIER ALVAREZ I SABAT

 

DISTINCIONS I HONORS

Seguint la solemne i ancestral tradició de les confraries bàquiques medievals, la CONFRARIA DEL CAVA celebra l’adhesió dels nous CAVALLERS CONFRARES i el reconeixement de les distincions de CAVALLERS CONFRARES de MÈRIT i d’HONOR en una cerimònia d’investidura solemne festejada per tots els membres.

Els nous membres de l’associació es distingeixen com a “CAVALLER CONFRARE”, les personalitats que al llarg de l’any s’ han distingit dins de la seva pròpia activitat per a la defensa i la promoció del Cava, són distingits com a “CAVALLERS CONFRARES de MÈRIT”. La distinció de “CAVALLER CONFRARE d´HONOR” és reservada per a un il.lustre invitat, al qual es dedica la solemnitat de l´ACTE d´INVESTIDURA.

El jurament de fidelitat al CAVA, la imposició cavalleresca de l’espasa per part del GRAN COMANDADOR PRESIDENT de la CONFRARIA i la medalla i el DIPLOMA de l´ASSOCIACIÓ acredita cada una de les distincions.

Des del 30 d´octubre de 1981, dia en què se celebrà el primer acte oficial d´investidura, són més d’un miler els membres de la Confraria que han compromès la seva tasca, l’estima i la fidelitat a aquest màgic vi d’escuma i bombolles del qual els CAVALLERS CONFRARES en són ferms devots. Del total de CAVALLERS CONFRARES, 47 en són d´HONOR, 1058 de MÈRIT i 482 en són de NÚMERO.

També cada any, dins dels actes de la Setmana del Cava que se celebra el mes d’octubre després de la collita, es nomena la REINA DEL CAVA i un pregoner oficial del CAVA, que obre els actes festius de la setmana.

Gràcies a tots ells, ha estat possible continuar la difusió i la promoció genèrica del CAVA amb tot l’esplendor, solemnitat i prestigi que es mereix.

 

HIMNE DE LA CONFRARIA DELS VINS DE CAVA SANT SADURNÍ

 

Turons i plans de vinya verdosa,

coves lluentes de vins d’or fi;

la saltirona bombolla xopa

la terra de Sant Sadurní

Les flaires el vent escampa

des del sot a l’infinit,

són alades verdes de joia

que caminen dia i nit.

Cava!

Cava!

Cava!

Vi romàntic

Vi de perles

Vi d’estrelles

Cava!

Cava!

Cava!

Aixequem la copa!

Salut, vigor, victòria.

Cantem els himnes d’esperança

que el vi de Cava és la nostra glòria